Mer kundinformation
Här hittar du information om vad du får göra själv gällande el. Hur avbrottsersättning fungerar. Vad som gäller vid strömstölder och konsumenträtt. Samt information om varför vi röjer ledningsgator och aktuella länkar.
Vad får jag göra själv?
Om du har kunskap så får du montera:
- Stickproppar
- Skarvuttag
- Apparatuttag
- Lampproppar
- Lamphållare
- Sladdströmbrytare
Och byta:
- Proppar
- Strömbrytare
- Vägguttag
- Lamputtag
Du får inte ändra eller utöka något, all nyinstallation av uttag, dosor, rör och fasta ledningar måste göras av en behörig installatör.
Avbrottsersättning
Har du drabbats av ett sammanhängande strömavbrott som varat i 12 timmar eller längre? Då har du rätt till avbrottsersättning.
Även om elen kom tillbaka kortare stunder under dessa 12 timmar (kortare tid än två timmar) så räknas det som ett sammanhängande avbrott. Är tiden med el däremot längre än två timmar så räknas det som flera separata avbrott.
För vem gäller ersättningen?
Rätten till avbrottsersättning gäller om du är elanvändare och är ansluten till Degerfors Elnät AB.
Undantag
- Om du som kund själv orsakat felet pga försummelse.
- Om du redan var strömlös då avbrottet inträffade.
- Om avbrottet orsakats av fel i stamnätet (ägs och drivs av statliga Svenska Kraftnät.)
- Om vädret är sådant att det bedöms som stor fara för vår felavhjälpande personal.
- Om avbrottet gjorts av elsäkerhetsskäl eller för att upprätthålla god drift- och leveranssäkerhet.
- Om du som kund har förfallna räkningar. Då kan de kvittas mot ersättningen.
Under följande förutsättningar kan avbrottsersättningen sänkas: - Om skyldigheten att betala är oskäligt ekonomiskt betungande för elnätsföretaget.
- Om överföringen av el har behövt försenas för att inte utsätta elnätsföretagets arbetstagare för betydande risker.
Ersättningens storlek
Du kan maximalt få tre års nätavgifter i ersättning per avbrott.
- 12-24 timmar: 12.5 % av den beräknade årliga avgiften. Lägst 1000 kr.
- 24-48 timmar: 37.5 % av den beräknade årliga avgiften. Lägst 2000 kr.
- 48-72 timmar: 62.5 % av den beräknade årliga avgiften. Lägst 3000 kr.
- För varje därefter påbörjad 24-timmarsperiod: Ytterligare 25 % av den beräknade årliga nätavgiften.
Kan du vara berättigad skadestånd?
Om ditt elnätsföretag har agerat försumligt eller vårdslöst och på så sätt orsakat skada så kan du vara berättigad till skadestånd oavsett avbrottets längd. Vid skador bör du alltid höra av dig till ditt försäkringsbolag eftersom många skador ersätts i din hemförsäkring.
Kontakta oss gärna på 0586–485 32 om du har frågor kring avbrottsersättning, skadestånd eller strömavbrott.
För fullständiga villkor, läs våra allmänna avtalsvillkor.
Strömstölder
All den ström som används måste någon betala för. När strömmen på olika sätt nyttjas utan att registreras av elmätaren så sker en strömstöld. I Degerfors elnät förekommer det att ström förbrukas av strömtjuvar vilket innebär att övriga kunder får dela på kostnaden som dessa elförluster innebär.
Vi rapporterar samtliga misstänkta fall av strömstöld till polisen. Brottet kan leda till straff på flera års fängelse om det bedöms som grovt.
Strömstölder har länge varit svåra att upptäcka men tack vare den nya tekniken med våra fjärravlästa elmätare är det idag betydligt lättare.
Typer av brott som räknas som strömstölder
- Användning av högre säkring än avtalat.
- Bruten plombering och säkring återsatt i samband med en frånkoppling.
- Avledning före mätning.
- Ingrepp i mätaren.
- Övrig påverkan på utrustningen.
Konsumenträtt
Om våra tjänster inte lever upp till dina förväntningar eller om vi har gjort något fel så vill vi gärna att du hör av dig till oss. Det är viktigt för oss på Degerfors Energi att du som kund är nöjd med våra tjänster och vår service.
Om du inte är nöjd
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på telefonnummer: 0586-485 32 eller på mail: kundservice@degerforsenergi.se om du har några synpunkter på den tjänst vi levererar till dig eller om du vill framföra något klagomål.
Rådgivning
Om dina synpunkter eller klagomål inte får den respons som du förväntat dig så kan du kontakta kommunens konsumentrådgivare för att få en opartisk rådgivare som kan göra en bedömning av ärendet.
Prövning av ärende
Om du blir missnöjd med beslutet från oss och vill få ditt ärende prövat så kan du vända dig till:
Energimarknadsinspektionen
En tillsynsmyndighet som bland annat granskar priser och andra villkor vid anslutning till elnätet. Om du är missnöjd med ett beslut kan du kontakta dem för att pröva ärendet.
Allmänna reklamationsnämnden
Nämnden ger inga råd till dig innan du gör en anmälan. Därför är det bäst att först prata med kommunens konsumentrådgivare, som vet vilka regler som gäller och hur du gör en anmälan. Nämnden ger sedan en rekommendation om hur tvisten bör lösas.
Allmän domstol (tingsrätt)
Om en part inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut kan den andra parten ta upp det i en domstol.
Ellagen
Dina rättigheter regleras i Allmänna avtalsvillkoren i Ellagen. För att föra det lättare för dig har vi lyft ut konsumentens rättigheter i Ellagen. Läs mer om konsumenternas rättigheter
Övervakningsplan
Elnätsbolag ska ha en övervakningsplan som beskriver hur bolaget säkerställer att inte någon enskild aktör på den konkurrensutsatta delen av elmarknaden otillbörligt gynnas och hur denna säkerhet ska förbättras. Planen ska även ta upp företagsledningens och de anställdas skyldigheter i detta avseende.
Årliga rapporter
Röjning av ledningsgator
Ett av våra viktigaste förebyggande underhåll för att undvika strömavbrott är att se till att inte sly eller annan växtlighet växer upp bland våra luftledningar. Därför är vår målsättning att alla våra ledningsgator skall röjas från sly och att intilliggande träd kvistas med stångsåg vart femte år. Träd eller kvistar som når blanktråd, vilket är vanligast inom högspänningsledningar, orsakar direkta kortslutningar. Men även belagd lina för högspänning eller hängande kablage, vilket är vanligast då det handlar om lågspänningsledningar, blir skadade i längden då isoleringen skavs sönder.
Att röja ledningsgator underlättar också framkomligheten vid övriga arbeten såsom besiktning, underhåll eller felsökning.
På ett antal ställen i vårt nät finns lågspänningsfördelningar kvar via hängande kablage. Där finns ofta träd placerade i trädgård som växer upp till eller omkring ledningar. Dessa är tomtägarens ansvar att kvista eller beskära så att ledningarna inte skadas och orsakar strömavbrott för er själva och/eller era grannar.