Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation, mäter antalet elbilar i Sverige och de ser en rekordartad ökning. Denna utveckling har medfört att man har valt att ändra sin prognos med flera år gällande när man tror att vi i Sverige kommer ha 1 miljon laddbara bilar.

– Vi har tidigare sagt år 2030, men med den snabba utvecklingen vi ser nu så tror jag snarare år 2025 är realistiskt, säger Anna Wolf, sakkunnig hos Power Circle.

Olle Johansson, VD för Power Circle, säger att orsakerna till den rekordartade ökningen bland annat är det större utbudet av elbilsmodeller, en växande laddinfrastruktur och de pågående diskussionerna om dieselförbud och miljözoner.

Sverige är dessutom i färd med att införa flera stimulanser för att öka intresset för elbilar. En sådan stimulans som redan finns är Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet. Vi på Degerfors Energi har fått bidrag för att bygga laddinfrastruktur från denna satsning.

– Klimatklivet finns till för att stötta klimatsmarta insatser som minskar koldioxid-utsläppen. Vi har fått bidrag till fyra publika laddare här i Degerfors, säger Peter Lilja, VD på Degerfors Energi.

En laddare är en snabbladdare och övriga tre är så kallade destinationsladdare. Laddarna kommer vara klara för användning innan årsskiftet och snabbladdarens placering blir vid parkeringen utanför Torgkällaren. Destinationsladdarna hamnar vid Nämndhuset, Tågstationen och vid Degerfors Energis kontor.

– Det känns bra att vi på Degerfors Energi kan vara med och bidra till den utvecklingen man ser på elbilsmarknaden. Vår insats bidrar till mindre koldioxidutsläpp i samhället vilket vi alla har nytta av, avslutar Peter Lilja.

Montel SE 19 sep -17
Powercirkels hemsida
Peter Lilja