Vi är stolta över att Degerfors snart har den modernaste tekniken inom trådlös dataöverföring. Vi bygger ut ett system som kommer ge möjlighet till smarta tjänster via en sensorteknik vid namn LoRa. Tekniken är trådlös, fabrikatsoberoende och kräver mycket låg energiförbrukning.

Degerfors Energi AB har påbörjat arbetet med att bygga en så kallad stadshubb. I stadshubben förmedlas data och digitala signaler trådlöst via sensorteknik. Vi är medlemmar av Stadshubbs-Alliansen som består av flera stadshubbar som samverkar både affärsmässigt och tekniskt.

Sensorteknikens namn, LoRa, står för Long Range och är en patenterad och trådlös dataöverföringsteknik som har utvecklats i Frankrike och som har fått spridning över hela världen.

Tekniken används för att bygga trådlösa nät på licensfria frekvenser. LoRa möjliggör överföring av data över långa sträckor med mycket låg energiförbrukning. Tekniken har redan testats för räckvidder motsvarande sträckan mellan Malmö och Gävle, men uppnår normalt en räckvidd på mellan 10–15 km. Överföringen görs med en strömförbrukning som är tillräckligt låg för att möjliggöra mer än 10-års batterilivslängd.

LoRa är fabrikatsoberoende och gränssnittet möjliggör ”Internet-of-Things”. ”Internet-of-Things” är ett begrepp som används för uppkopplade saker och som ger nya möjligheter till fjärrövervakning och fjärrstyrning av allt från hushållsmaskiner och TV-apparater till bilar och fastighetsförsörjning. 2020 uppskattar experter att det finns 50 miljarder enheter uppkopplade och att branschen omsätter 3 500 miljarder SEK.

LoRa är ett av framtidens gränssnitt för dataöverföring med öppen och prisvärd kommunikation och snart finns tekniken hos oss i Degerfors. Den ger helt nya möjligheter till övervakning och styrning inom fjärrvärme, VA mm. Vi ser fram emot att följa utvecklingen och de tjänster som den nya tekniken kommer medföra.