Efter två intensiva veckor av päronträdsplantering kan äntligen de 12 förskolorna i Degerfors, Svartå och Åtorp njuta av sina nya fina träd. Birgitta och Fredrik från oss på Degerfors Energi AB och kommunens trädgårdsmästare Tobias tycker att det har varit en väldigt rolig och givande aktivitet med barnen som har gett många härliga kommentarer.

Degerfors Energi AB bekostar träden och hjärnan bakom fruktträdsidéen är Fredrik Dagerbäck som arbetar med fjärrvärmen hos oss på Degerfors Energi AB.  

– Själva idén växte fram när jag läste en tidning om hur enkelt det är att bidra till en friskare värld genom att plantera ett träd. Om vi lär barnen betydelsen av våra träd så kanske det bidrar till att de i framtiden planterar egna träd, säger Fredrik.

Informationshäftet som Birgitta har skapat och som delats ut till förskolorna innehåller en beskrivning av trädens kretslopp och information om hur viktiga träden är för växter och människor på jordklotet.

– Tanken är att barnen ska få följa sitt träd och lära sig mer om det. Vid planteringarna har barnen fått vara delaktiga med grävningen och invigningen då de fick klippa bandet, säger Birgitta.

Päronträdet Esperens Herre

Päronträdet som har planterats med hjälp av trädgårdsmästaren Tobias, heter Esperens Herre och det blommar med vita blommor i maj och ger frukt som är mogen att äta i september. När trädet har vuxit till sig och blivit starkt nog för att bära mycket frukt, är tanken att de ska bidra till fruktstunden på de 12 förskolorna.

Gör som Degerfors Energi och tänk grönt

Vi på Degerfors Energi strävar efter att minska miljöpåverkan. Om vi alla hjälps åt så kan vi tillsammans ge våra barn och deras barn en lika fin natur som vi själva har växt upp i.

Barn som planterar ett träd