Vi har stora problem med plaster i våra hav på moder jord. En välkänd uppskattning är att det kommer att vara mer plast än fisk i haven år 2050 om inget görs. Man kan lätt bli nedslagen, men en organisation som heter The Ocean Cleanup har sjösatt en 600 meter lång dammsugare som ska ta upp plastavfall från Stilla havet.

Det slängs 300 millioner ton plast i naturen varje år och plasten bryts ner långsamt. Cirka 8 miljoner ton plast hamnar i haven och det fylls bara på med mer. Varje år dör över en miljon havsfåglar av plast i havet.

En hoppfull och positiv nyhet är dock att det sjösattes en gigantisk dammsugare i Stilla havet lördagen den 8 september. Det är organisationen ”The Ocean Cleanup” som står bakom projektet som ska rengöra havet från bland annat plastdunkar, påsar och sugrör.

Till en början ska världens största plastöar i norra Stilla havet städas och dammsugaren fångar upp plast med hjälp av en flytande bom med ett släp undertill som sträcker sig tre meter ned i havet.

Systemet drivs fram av vindar, vågor och havsströmmar och eftersom släpet går ned djupare i mitten av den 600 meter långa bommen bildar den en naturlig u-form. Plastbitarna samlas i botten av u-formen, varifrån fartyg löpande suger upp avfallet.

Eftersom systemet flyter på ytan fångar det in plast som är lättare än vatten samtidigt som djuren i havet simmar under barriärerna.

Enligt uppfinnaren kan 60 ”dammsugare” få bort 50 procent av de 1,8 biljoner plastdelar som befinner sig i strömmen i Stilla havet inom fem år.

Källa:
Håll Sverige rent
Illustrerad Vetenskap 4 september 2018 av Karen Grubbe