6 september 2022

Gratis Wifi på allmänna platser i kommunen

Degerfors kommun i samarbete med Degerfors Energi erbjuder gratis Wifi

I ett projekt som är delfinansierat via ett EU-initiativ erbjuds invånare och besökare gratis Wifi på en rad allmänna platser.

Platser där Wifi4EU är installerat:

Berget kulturcentrum
Torget
Biblioteket
Tågstationen
Turistbyrån
Stora Valla-hallen
Stora Halla
Bowlinghallen
Runt klubbhuset vid Degerfors Golf

Vad är WiFi4EU?

WiFi4EU är ett initiativ från EU-kommissionen som ska hjälpa kommuner att erbjuda wifi på offentliga platser. Initiativet ingår i Juncker-kommissionens strategi för den digitala inre marknaden och ska förbättra tillgången till internet runtom i EU. Tanken är att skapa ett nätverk av offentliga wifi-nät för invånare och besökare i kommuner i hela EU.

Hur fungerar WiFi4EU?

Din kommun kan ansöka om en check på 15 000 euro, som ska täcka kostnaderna för att installera trådlöst internet på olika offentliga platser. Om din kommun får en check kommer den att ansvara för ett WiFi4EU-nätverk i minst tre år. Alla invånare och besökare kan därför få gratis tillgång till internet.

WiFi4EU – Gratis för dig

WiFi4EU-näten är helt gratis att använda. Kommunerna får inte ta betalt under den treårsperiod som bidragsavtalet gäller, varken direkt eller genom intäkter från reklam eller datainsamling.

Koppla upp dig

Det ska vara enkelt att koppla upp sig till WiFi4EU-nätet. Nätverksnamnet (ssid) måste vara ”WiFi4EU” så att man lätt känner igen WiFi4EU-näten var man än är. Första gången du ansluter dig kommer du till en inloggningssida (en s.k. infångstportal). Du loggar in med ett enda klick. När du har kopplat upp dig är det bara att börja surfa med WiFi4EU! Under en 12-timmarsperiod kan du koppla upp dig flera gånger utan att behöva logga in igen.

https://wifi4eu.ec.europa.eu