Elens dag instiftades 2014 och syftet med dagen är att uppmärksamma värdet och vikten av tillgången på el.

El har funnits i Sverige sedan 1870-talet och idag bygger vårt samhälle helt och hållet på system som behöver el för att fungera. Varje år investeras tiotals miljarder kronor för en trygg och tillförlitlig tillgång på prisvärd el. Det skapar tusentals arbetstillfällen, teknisk utveckling och exportintäkter.

Idag kan vi inte föreställa oss en vardag utan el. Om inte annat blir det väldigt tydligt när oväder orsakar störningar och strömavbrott.

Den svenska elproduktionen sker till 97 procent med mycket små utsläpp av koldioxid. Säker tillgång på el, producerad med goda klimat- och miljöprestanda, utgör grunden för ett hållbart samhälle. Trots detta saknar fortfarande 1,3 miljarder människor på jorden el.

Elanvändaren idag är medveten och aktiv. Energiföretagen Sverige tror inte att framtiden innehåller mindre el, men smartare använd el.

För att fira denna dag har vi i samarbete med Karlskoga Energi & Miljö, Kristinehamns Energi, Linde Energi, Kumbro Vind och Arvika Teknik gett UF företaget Motiv i uppdrag att ta fram en film på temat. Företaget består av ett gäng killar som tar studenten i vår och här är resultatet.