22 augusti 2022

Degerfors Energi startar IoT projekt

Under sommaren har vi på Degerfors Energi startat ett IoT-projekt. Vi kommer att montera sensorer ute i kommunen för att mäta olika saker som vi sen kan nyttja på olika sätt. Det är ett väldigt brett spektrum på de olika sensorerna och vad vi kommer att använda dem till.

Det vi kommer att mäta är bland annat: temperaturer och fuktighet på olika platser både inomhus och utomhus, luftkvalité i olika utrymmen, tex skolsalar, gps-spårning av olika tillgångar och fyllnadsgrad av soptunnor.

Sensorerna är till största del batteridrivna med långa batteritider (flera år) vilket gör att de kan monteras på de flesta ställen utan behov ström. Data skickas sen från sensorerna trådlöst via olika tekniker och hamnar sen i en portal där man kan ta del mätningarna.

Tanken är att vi ska kunna hjälpa de kommunala förvaltningarna, företagen i kommunen och innevånarna att använda data som kan samlas in för att tex förhindra fuktskador, se att ventilationsanläggningar fungerar som de ska, ruttoptimera sophämtning eller bevattning av planteringar. Detta i sin tur ska leda till besparingar både ekonomiskt och på miljön i vår kommun.