Parkering
Här hittar du all information kring parkering och vad som gäller när du parkerar i Degerfors kommun.
All parkering inom kommunen är gratis, men den kan vara tidsreglerad, exempelvis får man bara stå en timme på vissa ställen. Om det inte står något annat på skyltar så får du parkera under högst 24 timmar på en parkeringsplats, gata, väg eller annan allmän plats. Det gäller på vardagar utom dagen före söndag och helgdag. På lördagar, söndagar, helgdagar och dag före helgdagar får du parkera under obegränsad tid.
Kommunen ansvarar för att reglera parkeringar på allmän plats medan markägaren bestämmer över kvartersmark.
Parkeringsregler
Hur du får parkera styrs av allmänna regler genom Trafikförordningen och de lokala trafikföreskrifter som beslutas av Servicenämnden i Degerfors kommun. De lokala trafikföreskrifterna finns publicerade för allmänheten på Transportstyrelsens hemsida.
De allmänna parkeringsreglerreglerna gäller för alla bilister i Sverige. Detta innebär bland annat att det inte är tillåtet att parkera i terräng eller på annat sätt utanför anvisade platser.
På en gata eller allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag. Detta gäller inte i de fall generella regler förbjuder stannande eller parkering, t.ex. vid backkrön, korsning, huvudled eller om särskild utmärkning anger något annat.
Enligt de allmänna parkeringsreglerna:
- får du inte parkera så att vägmärken eller trafiksignaler skyms.
- får du inte parkera så att ditt fordon hindrar tillträde till andra fordon.
- får du inte stanna eller parkera bilen så att den äventyrar trafiksäkerheten, försämrar framkomligheten, riskerar att störa eller orsakar fara.
Generellt får du endast stanna eller parkera på höger sida i färdriktningen. Tvär- och snedparkering är endast tillåten där så är skyltat. Parkera med alla hjul innanför parkeringsrutan eller motsvarande markering om sådan finns.
Genom att parkera i enlighet med parkeringsreglerna gör du det enklare för dig själv och för andra. Snöröjning, ambulanser, brandbilar och andra utryckningsfordon är beroende av en fungerande gatubild där framkomligheten är god. Bra framkomlighet är också viktigt för andra trafikanter och fotgängare, till exempel synskadade, barn, äldre och människor med funktionshinder.
Andra parkeringsregler kan gälla på mark som till exempel ägs av fastighetsbolag.
Läs mer om parkeringsregler i Transportstyrelsens broschyr Pdf, 1.6 MB..
I hela kommunen är det förbjudet med tomgångskörning i över en minut.
Parkeringsvakter
Degerfors kommun införde parkeringsövervakning i februari 2022 för att tillse att gällande parkeringsregler efterlevs. Parkeringsövervakningen sköts av bevakningsföretaget Q-security AB som kommunen anlitat samt av polisen.Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifter som finns, samt utifrån Trafikförordningen för att uppnå god trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet.
Felparkering och felparkeringsavgift
Om du parkerar fel på gatumark kan du få en parkeringsanmärkning som idag är på 500kr och 1000kr beroende på grad av förseelse. Från och med den 15 juli 2024 ändrar vi beloppen till 400 kr, 700 kr eller 1000 kr beroende på grad av förseelse.
Bestrida parkeringsanmärkning
En utskriven parkeringsanmärkning går direkt till Transportstyrelsen, alltså inte till kommunen.
På parkeringsanmärkningen finns en utförlig text om hur du ska gå tillväga för att överklaga. Det är polisen som handlägger överklaganden.
Gäller det en kontrollavgift (ska stå tydligt på lappen) ska du istället höra av dig till markägaren eller utförare.