Ladda-hemma-stöd, elfordonspremie och bidrag till solceller på taket. 2018 ger nya möjligheter för den klimatsmarta att spara pengar.

Har du som nyårslöfte att bli snällare mot miljön? I så fall gynnas du av nya regler som gäller från och med 1 januari 2018. Det handlar om ett Ladda-hemma-stöd, en elfordonspremie och ett bidrag till solceller på taket.

– Den som vill leva mer klimatsmart ska känna medvind, inte motvind, säger klimatminister Isabella Lövin i en kommentar till de nya reglerna.

Ett viktigt steg i omställningen mot grönare transporter är utfasningen av fossildrivna bilar. För att de hushåll som köpt en eldriven bil ska kunna ladda utan att tyngas av dyra installationskostnader, införs nu ett ladda-hemma-stöd.

Ännu en nyhet för året är att solcellsstödet höjs från 20 till 30 procent, med 900 miljoner kronor per år under perioden 2018-2020 öronmärkta för ändamålet. Respektive länsstyrelse beslutar om vem som ska få stödet, som ges för installation av alla typer av nätanslutna solcellssystem.

Från årsskiftet kommer det även att bli billigare att pendla till jobbet med det rullande fordon som utsågs till årets julklapp 2017: elcykeln.

di.se – 2017-12-27