Tänk er att börja på ett jobb där det inte finns en endaste dator och där man skickar beställningar med posten. Det hinner minst sagt hända mycket under 32 år, både inom en organisation och personligen. Det kan vår före detta Elnätschef intyga.

Varför just Degerfors Energi?

Via en tidningsannons om ett jobb på Degerfors kommun började en 32-årig resa för Ulf Jonsson på Degerfors Energi AB. 

– Dessa typer av jobb var nästan omöjliga att få. Att hitta ett sådant jobb i Degerfors där jag bor, var overkligt. Därför var jag bara tvungen att söka, säger Ulf.

Saker och ting tog en annan vändning när den dåvarande ingenjören plötsligt slutade innan Ulf hann börja som tekniker. Därför fick Ulf istället börja som ingenjör utan någon vetskap om vad personen innan hade gjort.

– Han slutade på fredagen och jag började jobba på måndagen. Det enda jag fick när jag började var ett tomt kontor och ”var så god och lös detta”. Jag visste ingenting och ingen av de andra heller, säger Ulf.

Degerfors Energi, eller Degerfors Elverk som det hette på den tiden, låg under kommunens tekniska förvaltning. Personalen innefattade två personer på kontoret som skötte fakturering och debitering för kunderna. En ingenjör som hade hand om mätning, en tekniker som hade hand om dokumentation, planering och projektering och en chef.

– 1996 avreglerades elverket och Degerfors Energi AB bildades. Då skapades både ett nät- och elhandelsbolag. Efter några år såldes Brukskraft, som vårt elhandelsbolag hette, till Göta Energi och sen dess har vi enbart varit ett nätbolag, säger Ulf.

Hur har utvecklingen sett ut?

– Du vet när jag började så fanns det inte ens en dator på jobbet, säger Ulf.

Tack och lov för att vi har datorer och internet idag. Att lägga en beställning på material kunde ta flera dagar innan den ens kom iväg. Detta för att beställningen skrevs förhand och skickades upp till skrivcentralen på kommunen. De i sin tur skrev rent beställningen på en skrivmaskin och skickade tillbaka den, för att sedan läggas på posten.

Ulf är grundaren till vårt stadsnät

Genom åren har Ulf fått mer och mer ansvar, mycket beroende på hans nyfikenhet och intresse för utveckling. Det är tack vare Ulf som vi har ett stadsnät i Degerfors idag. Idéen grundades när Degerfors kommun skulle byta sin telefonväxel vid millenniumskiftet.

– Jag var med i kommunens IT-grupp och tack vare mina tidigare erfarenheter så hade jag rätt bra koll på hur ett datanät fungerade. Så när kommunen skulle byta sin växel, började jag kolla på vad de hade för kostnader gällande telefoni och data och insåg ganska snart att den smartaste lösningen för oss var att bygga vårt eget nät, säger Ulf.

Vilka roller har du haft?

Ulf har provat på lite olika jobb inom organisationen. Han har gått från att vara ingenjör – tekniker – ingenjör igen – elnätschef – tillförordnad VD (två gånger) – tillbaka till elnätschef – Technical advisor och nu konsult/pensionär.

– Jag har varit ganska flexibel och hoppat in där det har behövts, säger Ulf.

Trots den krävande starten så har Ulf trivts väldigt bra under alla sina år. Han har sett på förändring som en positiv sak vilket har varit avgörande då energibranschen är i ständig utveckling.  

Vad har varit roligast och tuffast?

Förutom att Ulf är en av grundarna till vårt stabila elnät i Degerfors, så har han även varit hjärnan bakom många roliga upptåg genom åren.

– När Conny Holmertz fyllde jämt. Då kidnappade vi honom och hyrde en skidlärare i Sälen. Han avskydde nämligen folk som åkte till Sälen och åkte slalom. Därför åkte vi dit och trot eller ej så tyckte han det var skitkul. Men det roligaste var att bandet Liverpool spelade i Sälenbyn den helgen. Så vi åkte dit och lyckades få upp Holmertz på scenen. Där kan vi snacka om världsrekord på en lyckad överraskning, säger Ulf.

Men allt har inte varit en dans på rosor. Något som Ulf tyckt varit lite jobbigt är personalfrågor som involverat medarbetare som inte mått så bra och konflikter i förhandlingar.

– För min del så tycker jag det har varit jobbigast när personal inte mår bra. Teknik och sådant går alltid att lösa, säger Ulf.

Kommer du att sakna oss?

Att gå i pension är något som Ulf sett fram emot länge, men han erkänner att han kommer sakna snacket på frukosten och det sociala överlag. Även kontakten med leverantörer och alla människor som han har stött på under sina år.

– Det blir ju en helt ny värld att bli pensionär, säger Ulf.

Här kommer några tips till oss som har några år kvar till pension:

– Visa framfötterna och ligg i, det tror jag på. Man ska inte krypa tillbaka in i sin vrå och tro att utvecklingen och de spännande arbetsuppgifterna hamnar i knät på en. Man måste ta för sig om man vill komma framåt. Jobbar man på ett och samma ställe så länge som jag har gjort så måste man utvecklas för att inte bli uttråkad och må dåligt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Framtidsplanerna ser ljusa ut för Ulf då han planerar att bygga ett nytt hus vid sjön Möckeln. Det blir även en del barnvaktsjobb då det precis kommit ett tillskott till barnbarnskaran. Men det blir inte bara jobb, spela golf, åka båt och resa finns också med i det nya pensionärslivet.

Varmt tack för allt Ulf!